Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Fogalom, rövidítés

Magyarázat

ATM (Automated
Teller Machine)

Bankautomata, amelynél berendezésnél a kártyabirtokosnak lehetősége nyílik, hogy bankszámlájáról pénzt vegyen fel, illetve más szolgáltatásokat vegyen igénybe. Az ATM-ek mágnescsíkos és chipes bankkártyákat tudnak kezelni.

Elektronikus pénz

Készpénz átvétele illetőleg számlapénz átutalása ellenében kibocsátott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték.

Elektronikus pénzeszköz

Olyan készpénz-helyettesítő fizetési eszköz (kártya, számítógép memória, egyéb), amely az elektronikus pénz tárolására szolgál és amellyel az ügyfél közvetlenül végezhet fizetési műveleteket.

Elszámolásforgalom

A pénzforgalom azon része, amely a pénzintézetek között az ügyfelek megbízásából zajlik.

Hitelintézet

Bankok, szakosított hitelintézetek és szövetkezeti hitelintézetek csoportja. Olyan pénzügyi intézet, amely betétgyűjtéssel, valamint hitelt és pénzkölcsön nyújtásával foglalkozik.

Internetes vásárlás

Az interneten történő vásárlásnál a vevő leadja az eladónál a megrendelést, az eladó pedig kezdeményezi az elektronikus pénztárcában a vásárlás ellenérték beszedését. A fizetés akkor történik meg, amikor a vásárló elfogadja a beszedést. (tv szerint)

Készpénzátutalás

A fizetési számla megnyitása nélkül a fizető fél által befizetett pénz utalása a kedvezményezett vagy a kedvezményezett megbízásából eljáró pénzforgalmi szolgáltató részére. (tv szerint)

Készpénz-helyettesítő fizetési eszköz

Ilyen a csekk, vagy az elektronikus pénz, illetve a pénzforgalmi szolgáltató és az ügyfél közötti keretszerződésben meghatározott olyan személyre szabott ügylet vagy eljárás, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a fizetési megbízás megtételét. (tv szerint)

Metaadat

Adatkatalógus, amely információkat tartalmaz az adatokról.

Pénzforgalmi számla

Bankszámla, amelyet a számlatulajdonos rendszeres gazdasági tevékenysége körében pénzforgalmának lebonyolítása céljából törvényben megállapított kötelezettsége alapján nyit. (tv szerint)

Pénzforgalmi szolgáltatások köre

Bankszámlavezetés és kapcsolódó tevékenységek, fizetési műveletek bankszámlák közötti teljesítése, készpénzátutalás, készpénz-helyettesítő fizetési eszköz kibocsátása, bankszámlára, illetve bankszámláról történő készpénzkifizetés. (tv szerint)

Pénzforgalom

A pénztulajdonosok közötti pénzmozgások összességét jelöli, amely magában foglalja a készpénz és az elektronikus számlapénz mozgását.

Pénzügyi intézet

Pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézmény. Két fő típusa különböztethető meg: a hitelintézet, valamint a pénzügyi vállalkozás.

POS (point of sale) terminál

Az eladás, vásárlás helyszíneinél (üzletekben és egyéb elárusítóhelyeken) felszerelt terminálok, amelyeknél az ügyfelek rendszerint kártyával fizetni tudnak, vagy készpénzt vehetnek fel.

Tranzakció

Ügylet, vagy művelet, hívják pénz- vagy bankügyletnek is.

Utalás

Készpénz nélküli, elektronikus fizetési mód, mely során a megbízó bankja által a kedvezményezett pénzintézete részére egy meghatározott összeget küld át.