Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A penzforgalom.hu portálon megjelenített információk, adatvizualizációk előállítása a GIRO Elszámolásforgalmi Zrt. által rendelkezésre bocsátott ADATBÁZIS felhasználásával történik.

Az elemzések végzése során jelenleg nem használunk származtatott adatokat, azaz semmilyen egyéb információ (más forrásból származó gazdasági, társadalmi adat) nem kerül feldolgozásra.

Számított indikátorokat néhány esetben az alapadatbázisból kiindulva készítünk (pl. bizonyos kategóriába tartozó tranzakciók átlagos értéke).

A tranzakció érték adatokat forintban, esetenként milliárd vagy billió forintban tüntetjük fel. A tranzakció volumen adatok esetében darabszám kerül megadásra, amit alkalmanként ezer db vagy millió db formában jelenítünk meg.

A bankközi elszámolás során lebonyolításra kerülő klíring tranzakciókat az alábbi kategóriákba soroljuk.

 

Egyedi tranzakció: Egyedileg indított átutalások, beszedések teljesítése és mindezek visszautalása.

Csoportos átutalás (közvetlen): Az elszámolóházhoz közvetlenül, a közvetlen benyújtók által a klíringtag kihagyásával benyújtott csoportos átutalás tranzakciók és azok visszautalása. Jellemzően munkabérek, különféle ellátások és a nyugdíj tranzakció típusa.

Csoportos átutalás (klíringtag): A GIRO Zrt. részére közvetve, a közvetlen résztvevőkön (klíringtagokon) keresztül benyújtott csoportos átutalás tranzakciók és azok visszautalása. Jellemzően a munkabérek utalására használt fizetési forma, de más alkalmazási területei is vannak (pl. egészségpénztári tranzakciók, táppénz és egyéb egészségbiztosítási juttatások (pl. gyed) kifizetése, biztosítók kárkifizetései.

Csoportos beszedés teljesítése: Közvetlen résztvevő (klíringtag) vagy közvetlen benyújtó által benyújtott csoportos beszedés kezdeményezés tranzakciók teljesítése. A lakosság és a vállalatok által egyaránt alkalmazott, jellemzően különböző díjfizetésekre (pl. közüzemi díjak) használt fizetési mód.

PEK tranzakció: A Magyar Államkincstár által  indított speciális fedezetösszeg átutalás a Posta Elszámoló Központ (PEK) felé, amely ezt követően a posta közvetítésével készpénzben kerül kifizetésre a címzettek számára. Az állami szervek használják a különféle szociális juttatások kifizetésére (pl. táppénz, családi pótlék, GYES, GYED, SZJA visszatérítés stb.)