Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A pénz gazdaságunk nélkülözhetetlen kelléke. Hozzájárul a gazdaság folyamatos működéséhez, a szereplők közötti együttműködéshez, cseréhez. Központi szerepét több és többféle funkciója révén tölti be.
 

fizetési eszköz felhalmozás,
értékőrzés eszköze
forgalmi (csere) eszköz értékmérés,
elszámolás eszköze


A pénz, mint …


Hazánk hivatalos fizetőeszköze több mint hét évtizede a forint. 1946. augusztus 1-én az elértéktelenedett pengő felváltása céljából vezették be. A forint váltópénze, századrésze a fillér lett, amely 1999-ig volt forgalomban; azonban ma is elszámolási egység.

Érdekesség, hogy 1946 augusztusában csupán néhány címlet került forgalomba, összesen ca. 355 millió értékben. Akkor a készlet 2, 10, 20 filléres, valamint a 1, 2, 5 forintos pénzérmékből; illetve a 10 és 100 forintos bankjegyekből állt. Az évek során a forint külalakja többször is módosult: 1949-ig a Kossuth-címer, 1957-ig a Rákosi-, utána 1990-ig a Kádár-címer szerepelt a bankjegyeken. 1990-et követően kerültek forgalomba a köztársasági bankjegyek és pénzérmék. Az értéktelenedése miatt pedig új címletű bankjegyek és érmék bevezetésére is sor került.

A forint megnevezés a „florentinus” latin kifejezésből származik, amely Firenzére, a toszkán városra utal, ahol az első aranypénzeket verték a középkorban. A mai modern bankrendszer hagyományai, szabályai is az észak- és közép-itáliai városállamokból erednek (Velence, Firenze, Genova, Siena).

Bevezetésekor 1 forint = 0,07575 g arany értékével volt azonos, így egy kilogramm arany valamivel több, mint 13 000 forintot ért. Napjaink a forint már nem bír közvetlen aranyfedezettel, nem biztosított a közvetlen nemesfémre való átválthatóság.

A fizetőeszközök e típusát hitelpénznek nevezzük.


További érdekességek a forintról:

Az elmúlt félévszázad során nem csupán a bankjegyek és az pénzérmék külalakja alakult át többször, hanem a technológia fejlődésének következtében a pénzügyi intézményrendszer és a kiszolgáló infrastruktúra is.

A számítástechnika, a hírközlés, az adatrögzítés vívmányai, az internet terjedése a készpénz-helyettesítők, az ún. elektronikus pénz mind gyakoribb használatát gerjesztik. Az elektronikus pénzek alkalmazásakor a pénzügyi tranzakciók bankjegy vagy érme nélkül zajlanak. Ekkor a fizetés egy elektronikus pénztárca, vagy pénzeszköz segítségével történik, amelyet leggyakrabban egy plasztikkártya testesít meg. Az elektronikus fizetést megelőzően vagy készpénz átadásával, vagy számlapénz átutalásával az elektronikus pénztárca feltöltése szükséges.

A készpénz-helyettesítők, az elektronikus pénz mind gyorsabb terjedését segíti az internet-penetráció, az ATM és a POS terminálok számának gyarapodása, a lakosság digitális és pénzügyi ismeretének bővülése. A tendenciával párhuzamosan a készpénzes ügyletek száma és volumene visszaszorul.